تعداد بازدید : 36768

بویله های ویژه کپور

کاربر جديد تعداد پست : 28
سپاس شده  : 26

سلام . در این تاپیک پیرامون ساخت  بویله های کپور و موضوعات مرتبط بحث و تبادل نظر خواهد شد 

بویله های ویژه کپور
2  کاربر از این پست مفید تشکر کرده اند. نمایش سپاس ها
کاربر جديد تعداد پست : 28
سپاس شده  : 26
به عنوان اولین قدم روال اجرایی ساخت بویله رو برای دوستان توضیح میدم . امیدوارم مورد استفاده واقع بشه
2  کاربر از این پست مفید تشکر کرده اند. نمایش سپاس ها
کاربر جديد تعداد پست : 28
سپاس شده  : 26

طعمه کپور 
نحوه ساخت جوشانده ( بویله) بخش اول 
"بویله" (boilies) و یا به زبان پارسی "جوشانده" نام عام طعمه ای است که با ابداع ریسه مویی متداول گردید . در این مطلب و مطالب آتی از نام "جوشانده" برای این عنوان استفاده خواهد شد. شرکت های بسیاری در زمینه تولید جوشانده و محصولات جانبی آن فعال هستند و بنا بر اظهارات ماهیگیران مطرح دنیا ، بازار عرضه جوشانده و محصولات جانبی آن یکی از رقابتی ترین بازار های مربوط به لوازم ماهیگیری است . محصولات جانبی شامل دو دسته کلی هستند : دسته اول محصولاتی که برای تقویت جوشانده های آماده بکار میروند مانند مایع دیپ و موارد مشابه . دسته دوم که تنوع بسیاری نیز دارند مواد مختلف در زمینه ساخت طعمه های خانگی هستند . 
بدون شک بیشتر دوستان با دیدن این عنوان و مقدمه تصور خواهند کرد که قرار است هم اکنون یک " فرمول جوشانده" را دریافت کرده و بار آینده ماهیگیری خود را ببندند !!!!!!!!! از آن دست ادعاها که " این است و جز این نیست " ناگفته پیداست که این دسته از دوستان از مطلب حاضر بهره ای نبرده و نتیجه ای جز ناامیدی نخواهند گرفت . دلیل اول اینکه در طی سالیانی که کم و بیش در زمینه ساخت طعمه های خانگی مطالعه و عمل کرده ام و از تعداد نامحدودی فرمول بویله که در سایت های خارجی و داخلی دیده ام به جرات ، هیچگاه با یک فرمول حتی متوسط نیز برخورد نکرده ام . دلیل دوم و قاطع این که معتقدم "چنین فرمولی وجود خارجی ندارد !! " و حداقل آنکه بنده عاری از چنین درجه از اطلاعات و آگاهی بوده و همواره و همواره در پی آموختن در این زمینه هستم و از این روست که کپور گیری را همواره با یک پیشوند زیبا به کار می برم : " هنر کپورگیری"
در این نوشتار تلاش خواهم کرد تا روال کلی ساخت "جوشانده" را برای دوستان توضیح دهم . در طول مدتی که درگیر ساخت جوشانده بوده ام ، یکی از دغدغه های ذهنی ام رسیدن به یک" تقسیم بندی" کلی از ساختارجوشانده و قرار دادن مواد مصرفی مورد نیازدر زیرمجموعه تقسیم بندی مزبور بوده است تا توضیح کلیات و جزئیات آن شکل منظمی به خود بگیرد . ولی به دلیل وجود خواص مشابه در مواد متنوع هیچگاه نتوانستم به یک جمع بندی مشخص در این زمینه برسم و همین جا اذعان میکنم چنانچه کسی از دوستان به چنین جمع بندی مشخصی رسیده است خوشحال خواهم شد تا بنده را نیز به دانستن ان رهنمون نمایند . دلیل این امر اشتراک های ساختاری است که در خواص مواد مختلف وجود دارد . به گونه ای که به طور مثال پروتئین مورد نیاز طعمه علاوه بر منابع خاص ، از آردها نیز تامین میگردد و یا شیرین کننده ها ،تامین کننده مقادیر متنابهی از کربوهیدرات علاوه بر آردها هستند و البته همه این موارد حاوی ویتامین نیز هستند

اولین قدم در ساخت جوشانده ترکیب مقادیری از آردها و دانه های روغنی جهت ساخت یک "مخلوط پایه " است . در مورد ساختار ترکیب این مخلوط پیشنهاد های متعددی وجود دارد لذا پیشنهاد بنده ترکیب حداکثر سه نوع آرد با یک نوع دانه روغنی است .از جمله آردهایی که میتوانند مورد استفاده قرار گیرند میتوان به آردهای سمولینا(ضروری) – سویا – ذرت – برنج – گندم اشاره کرد . همچنین از شاهدانه – کنجد – سیاه دانه و موارد مشابه میتوان به شکل آسیاب شده در ترکیب مخلوط پایه بهره برد .دانه های روغنی میتوانند 5 الی 20 درصد مخلوط پایه را تشکیل دهند
توصیه میکنم در هر بار مقدار مجموع یک کیلو مخلوط پایه را تهیه و در یک ظرف با درب مناسب نگهداری کنید . با این کار از لزوم ترکیب مواد در هر بار ساخت جوشانده اجتناب خواهید کرد . 
ساخت جوشانده را از حد اقل مقدار ممکن شروع کنید. چرا که کنترل شما بر روند ساخت ،بیشتر خواهد بود بنا بر این از یک عدد تخم مرغ شروع کنید.تخم مرغ را کاملا به هم بزنید تا یک دست شود و فاقد هر گونه حبابی باشد .هر کدام از موارد زیر را در این مرحله به تخم مرغ اضافه کنید : 
مقدار اندکی نمک اضافه کنید. 
یک یا چند شیرین کننده را اضافه کنید . مقدار کل این شیرین کننده ها حتی المقدور از یک قاشق غذاخوری افزون تر نشود .
منبع پروتئین و ویتامین و جذب کننده های مورد نظر را اضافه کنید. 
طعم دهنده را اضافه کنید .
افزودنی های محرک را اضافه کنید . این افزودنی ها موادی هستند که باعث جذابیت طعمه برای کپور شده و همچنین خواص درونی طعمه را به حسگر های کپور معرفی میکنند 
*** به یاد داشته باشید که پس از از افزودن هر کدام از این مواد ،مخلوط را کاملا به هم بزنید و سپس به افزودن مواد دیگر اقدام کنید .
با هم زدن مواد مربوطه احتمالا مایعی تقریبا غلیظ خواهید داشت .
اکنون زمان اضافه کردن مخلوط خشک پایه است . مخلوط پایه را کم کم اضافه کرده و به هم بزنید . در افزودن مخلوط خشک عجله نکنید . چرا که اگر مقدار آن زیاد بشود منجر به خشک شدن خمیر و ایجاد ترک در جوشانده و بی قوام شدن آن خواهد گردید. پس از تشکیل خمیر شروع به ورز دادن آن کنید تا خمیری یک دست تشکیل گردد . ورز دادن را تا مرحله عدم چسبندگی خمیر به دست ،ادامه دهید .بدست آوردن میزان نرمی مناسب این خمیر نقطه عطف کیفیت جوشانده شما خواهد بود به گونه ای که جوشانده ای با نرمی مناسب و ماندگاری خوب بدست بیاورید . 
پس از آماده شدن این خمیر آنرا داخل یک نایلون گذاشته و به مدت 15 دقیقه به شکل دربسته نگهداری کنید . اکنون مرحله گلوله کردن جوشانده است . بهترین راه حل برای ساخت طعمه خانگی استفاده از وسیله ایست که بین ماهیگیران ایرانی به "تخته بویله" مشهور شده است . در صورتی که آنرا در اختیار ندارید تنها راه ممکن گوله کردن بوسیله دست می باشد . دقت کنید کلوله ها کاملا گرد و با اندازه یکسان ایجاد گردند .
 مرحله بعدی جوشاندن میباشد . یک ظرف اب را کاملا بجوشانید و گلوله ها را به تعداد مناسب داخل توری های دسته دار بریزید به گونه ای که در اثر فشار ، لهیده نشوند . توری را داخل آب جوش فرو ببرید تا به مدت حد اکثر 2 دقیقه بجوشند . جوشانده را روی یک پارچه تمیز بریزید و بسته به دمای اطاق از دو الی چهار ساعت در این وظعیت نگهداری کنید. قبل از خشک شدن کامل پوسته ، جوشانده ها را داخل یک نایلون در بسته ریخته و در یخچال قرار دهید تا حداقل 24 ساعت در هوای یخچال بمانند . سپس میتوانید انها را استفاده کرده و یا داخل فریزر نگهداری کنید . 
امیدوارم صید خوبی داشته باشید و از صمیم قلب آرزو میکنم ماهی های صید شده را با نهایت جوانمردی و احترام رها کنید .
با ارزوی موفقیت 
بهزاد فتحی


به اشتراک گذاشته شده از تایم لاین بهزاد فتحی
2  کاربر از این پست مفید تشکر کرده اند. نمایش سپاس ها
کاربر جديد تعداد پست : 28
سپاس شده  : 26

✳️ نقش   آردها   (flour)  در طعمه کپور ✳️


آردها تشکیل دهنده بخش مهم وعمده ای از جوشانده هستند. ساخت جوشانده بدون استفاده از آردها هر چند غیر محتمل نیست ولی تاثیر مثبت استفاده صحیح از این منبع در ساخت جوشانده الزامی و غیر قابل انکار است .


آردها تامین کننده بخش مهمی از خواص جوشانده از جمله کربوهیدرات ، ویتامین ، پروتئین ، هستند . علاوه بر تامین خواص مورد نظر ، آردها نقش اساسی قوام دهی جوشانده را نیز بر عهده دارند . در واقع بدون استفاده از آرد ، جوشانده ما قوام لازم جهت ماندگاری در داخل آب را نخواهد داشت .


آردها حاوی مقادر متنابهی از نشاسته هستند . هر چند نوع نشاسته در آردهای مختلف از نظر ساختار سلولی – مولکولی متفاوت است . نقش قوام دهی آردها وابسته به نوع و میزان این نشاسته است . 


غلات منابع تولید آرد، بسته به نوع و نژاد متنوعی که دارند حاوی انواع و مقادیر مختلفی از نشاسته ، پروتئین ، ویتامین و املاح منحصر به فرد می باشند . 


برخی از آردها بدون جداسازی سبوس غلات تهیه میشوند که رنگ تیره تری نیز دارند . با توجه به غنای سبوس ، این آردها حاوی مقادیر بیشتری از ویتامین ها و پروتئین ها و املاح خاص هستند و از این رو استفاده از این آردها تاثیر بهتری نیز در کیفیت جوشانده خواهد داشت . 


با توجه با تنوع بسیار زیاد غلات ، انواع زیادی از آرد ها قابلیت استفاده در جوشانده را دارند لذا با توجه به رویکرد بنده، معرفی مواردی است که خود استفاده کرده و نتیجه گرفته ام . از این رو آرد های زیر را جهت استفاده در ساخت جوشانده توصیه میکنم . 


1 – آرد سمولینا 


 آرد سمولینا به دلیل استفاده از رنگ دانه های بتاکاروتن رنگ  زرد کهربایی دارد و ذرات آن درشت تر از سایر آردها می باشند . مقدار پروتئین آرد سمولینا از سایر آردها بیشتر است . آرد سمولینا ضروری ترین آرد در ساخت جوشانده محسوب میگردد . توصیه میکنم مقدار 40 الی 50 درصد مخلوط پایه را از این آرد انتخاب نمایید  


2 – آرد سویا 


سویا از بهترین و غنی ترین منابع گیاهی پروتئین میباشد و آرد سویا نیز حاوی مقادیر قابل قبولی پروتئین و املاح مفید میباشد . از این رو آرد سویا نیز یکی از بهترین و کار امد ترین منابع آرد در ساخت جوشانده تلقی میگردد . 


3 – آرد ذرت 


ذرت با طعم شیرین و خواص استثنایی خود به عنوان  یکی از جذاب ترین طعمه ها برای کپور شناخته شده است . از این رو آرد ذرت نیز یکی از بهترین منابع آرد در ساخت جوشانده کاربرد دارد 


4- آرد برنج 


آرد برنج نیز به دلیل دارا بودن ویتامین های خاص میتواند نقش مناسبی را در ساخت جوشانده های کپور ایفا کند . یکی از دلایل موفقیت به نظربنده رها شدن برنج توسط انسانها در طبیعت و ورود انها به آب های زیستگاه کپور و عادت ماهی ها به طعم برنج می باشد 


با توجه به خواص آین آردها استفاده از سبوس ها نیز غنای آردهای مصرفی را از نظر پروتئین و ویتامین ، ارتقا داده و تاثیر مثبتی در جذب بهتر کپور خواهد داشت 


با معرفی آرد های مفید  برای ساخت جوشانده ترکیب حداکثر سه آرد را توصیه میکنم . برای این ترکیب 40 الی 50 درصد از سمولینا و مابقی ترکیبی مساوی از دو آرد دیگر ، نیاز شما را مرتفع خواهد کرد . 


✅ یک نکته مهم در استفاده از انواع آرد ها در طعمه کپور ، نیاز به پخت مناسب برای در دسترس قرار گرفتن خواص ارد ها می باشد . برخی از ماهیگیران با این تحلیل که بو و احیانا خواص مواد نشکیل دهنده  طعمه ،  در اثر فرایند جوشاندن و ... از بین میرود ، دنبال جایگزینی فرایند های متفاوت برای دستیابی به قوام جوشانده هستند . غافل از آن که آرد ها به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تشکیل دهنده طعمه ، تنها در اثر قرار گرفتن تحت یک فرایند مناسب پخت ، قابلیت هضم پذیری وتاثیر خواص را پیدا میکنند .  


پایدار باشید 


بهمن ماه 96 


بهزاد فتحی



به اشتراک گذاشته شده از تایم لاین بهزاد فتحی
شماره صفحه
برای شرکت در مباحث تبادل نظر باید ابتدا در سایت  ثبت نام  کرده، سپس نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نمایید؛    (Log In) کنید.
شبکه اجتماعی تخصصی ماهیگیران ایران

برای عضویت در خبرنامه
ایمیل خود را وارد کنید