صندلی طلایی با جناب بهزاد فتحی
روزشمار 97/9/25
1- پس از معرفی مختصری از خود بفرمایید کِی و چگونه با ماهیگیری آشنا شدید؟
سلام و عرض ادب خدمت گردانندگان و خوانندگان ماهیگیر طلایی، که قطعا یکی از مفیدترین و بدون حاشیه ترین رسانه های ماهیگیری دنیای مجازی است.
بهزاد فتحی، ۴۷ ساله و ساکن تهران.
سال ۶۳ در یک اردوی دانش آموزی وقتی روز سوم به دلایلی مبهم ، خودرویی که غذای اردو رو تامین میکرد، تاخیر کرد و همگی ما از صبح تا ظهر بدون غذا مانده بودیم. با دیدن یک استخر بسیار بزرگ و ماهیان داخلش دست به کار شدم و غذای ظهر خودم و سه تن از دوستانم رو با گرفتن چند ماهی تامین کردم و این آغاز یک شور و شعف تازه بود برای یک نوجوان ۱۳ ساله ...
بعدها با یک نی دو متری و بعد چوب و چرخ ارزان قیمت تهیه شده از بازار انزلی، کم کم وارد دنیای ماهیگیری شدم.
2- چرا ماهیگیری کپور انتخاب اول شما بوده؟ به دیگر سبکهای ماهیگیری هم علاقمند هستید؟
همه مسیرهای زندگی از جمله خود ماهیگیری یا شاخه مربوط آن، الزاما انتخاب فرد نیستند. عوامل بسیاری دست به دست هم میدهند تا انسان در یک مسیر قرار بگیره. شاید دوستانی که با آنها ماهیگیری میرفتم و شاید دلایل مختلف دیگر. تقریبا به همه شاخه های ماهیگیری علاقه دارم. عاشق ماهیگیری اردک ماهی هستم. همچنین به شیوه زیبای فلای بسیار علاقه دارم.
3- زیباترین خاطرهای که در مورد ماهیگیری داشتید چه بوده؟
خاطره خوب در ماهیگیری همیشه زیاده و هر کدام لطف و رنگ و بوی خود رو دارند.
ولی بهترین اتفاق در ماهیگیری برای من، آشنایی و دوستی با برخی از بهترین ماهیگیران ایران و دوستی عمیقی است که این میان شکل گرفته. طوری که بهترین لحظات سالهای اخیرمان در کنار همدیگه شکل گرفته.
4- ماهیگیری امروزی با گذشته ها چه تفاوت هایی دارد؟
وضعیت ماهیگیری امروز از خیلی از جنبه ها با گذشته فرق کرده که بخشی از آنها منفی و بخشی مثبت هستند.
از جنبه های منفی ماهیگیری در وضعیت کنونی میشه به بروز بسیاری از حواشی و گرایش برخی ماهیگیران به جنبه های خودنمایانه و رواج برخی حسادتها و ... اشاره کرد. و البته به روز شدن اطلاعات علمی ماهیگیری، توجه و اهتمام تعدادی از ماهیگیران به رهاسازی ماهی و دسترسی به ادوات و لوازم پیشرفته ماهیگیری از جنبه های مثبت وضعیت حاضر تلقی میشه.
5- نظر شما در مورد فرهنگ رهاسازی چیست؟
حدود ده سال پیش وبلاگی با همکاری آقای مهرداد پارسی راه اندازی کردیم با هدف تبلیغ و ترویج ماهیگیری بگیر و رها کن. برخوردها با این وبلاگ بسیار متفاوت بود. در عین حال که تعداد زیادی از ماهیگیران با این وبلاگ به ماهیگیری بگیر و رها کن گرایش پیدا کردند، فعالیت این وبلاگ با مخالفتها و سنگ اندازیهای طیفی از ماهیگیران روبرو شد و در نهایت ناباوری، این وبلاگ توسط طیف مربوطه هک و فعالیتش متوقف شد.
یکی از معضلات در فرایند ماهیگیری ما، عدم وجود قوانین مشخص در زمینه الزامات رهاسازی یا سورتینگ بر اساس اقلیمها و ماهیهای مختلف هست. اگر این قانون بر اساس تصمیماتی کارشناسانه از جانب ارگانهای متصدی تدوین بشه قطعا تاثیر بسزایی در این فرهنگ خواهد داشت.
6- آینده ماهیگیری ورزشی را در ایران چگونه می بینید؟
آینده ماهیگیری ما چشم اندازی دوگانه داره. از یک سو یک عده از ماهیگیران تلاش های موثری در زمینه بهبود وضعیت ماهیگیری انجام میدن و از سوی دیگه ... بگذریم از این بحث.
7- نظر شما در مورد ماهیگیری در مکانهای مصنوعی و این که برخی افراد از این مکانها به عنوان حوضچه یاد می کنند چیست؟
کشورهای پیشرفته از لحاظ محیط زیست و البته ماهیگیری، قوانین مشخصی در این زمینه ها دارند. استفاده از مکانهای طبیعی در این کشورها تابع قوانین بسیار دقیق و چه بسا سختی هستند. راه کار موثر چنین کشورهایی برای حفظ طبیعت، صرفا به اعمال ممنوعیتها و محدودیت ها نیست، بلکه ایجاد و راه اندازی مکانهای مصنوعی با کاربری شکار و ماهیگیری یک شیوه موثر در این زمینه است. نکته مهم در این زمینه استقبال بسیار زیاد ماهیگیران از چنین مکانهایی است به گونه ای که نه تنها ماهیگیری در چنین مکانهایی را عار نمیدانند بلکه به عملکرد در این مکانها افتخار هم میکنند. یکی از آسیبهای بسیار مهم در ماهیگیری کشور ما، برخی تصورات و عملکردهای اشتباه از جانب برخی ماهیگیران هست که ماهیگیری در مکانهای مصنوعی رو عیب و عار دانسته و عملکرد ماهیگیرانی که در مکانهای مصنوعی ماهیگیری میکنند رو به سخره میگیرند.
آسیب بزرگتر اما مربوط به پدیدهای است که سعی در رو در رو قرار دادن مکانهای ماهیگیری دارند و برای تخریب در این زمینه، از عناوین نادرستی استفاده میکنند. بخشی از این عملکرد ریشه در نا آگاهی و بخشی ناشی از بی اخلاقیهای برخی ماهیگیر نماهاست که برای به زعم خودشان مطرح شدن! این چنین تلاش میکنند.
8- نقش شبکه های مجازی ماهیگیری را چگونه ارزیابی می کنید؟
نقش فضای مجازی در تمام زمینه های زندگی انکار ناپذیر هست و مقوله ماهیگیری هم از این قاعده مستثنی نیست. فضای مجازی همانند واقعیت جاری در فرآیند ماهیگیری، نقشی دوگانه ایفا میکنه. در واقع همان طور که جنبه های مثبت و منفی در جای جای اتفاقات ماهیگیری جاری هست، همین روند در فضای مجازی هم وجود داره. بنده سعی کردم همواره در بخش خوب این اتفاقات دخیل باشم و از حدود ده سال پیش با وبلاگ نویسی ماهیگیری در این فضا حضور داشتم.
9- در سالهای اخیر برخی افراد انتقادات شدیدی نسبت به شما داشته اند، توضیحی در این مورد دارید؟
مشق نانوشته، غلط ندارد. بگذارید خوش باشند.
10- در زمینه برگزاری مسابقات و کارگاه های آموزشی چه فعالیتی داشتید و تاثیر آن را چگونه دیدید؟
بنده در دورانی که دبیر انجمن ماهیگیری بودم، به تبع احساس وظیفه نسبت به تدوین یک آیین نامه برای مسابقات اقدام کردم و پس از آن طی همکاری که با مدیریت باشگاه خوارزم صورت گرفت مسابقاتی رو طراحی و اجرا کردیم و همین الان که در حال پاسخگویی به سوالات حاضر هستم در حین اجرای یکی دیگر از مسابقات مذکور هستیم. میزان استقبال از این مسابقه، خود موید کار انجام شده است.
از طرفی دیگر بنا بر لزومی که در زمینه آموزش صحیح ماهیگیری احساس کردم نخستین دوره های عملی و دانش افزایی ماهیگیری کپور رو طراحی و اجرا کردم که دو دوره همزمان، اخیرا به اتمام رسید و چنانچه دوستانی علاقمند به شرکت در چنین دوره هایی باشند، ادامه خواهد یافت.
11- چه نصیحتی برای ماهیگیران تازه کار دارید؟
بنده در حد و اندازه های نصیحت نیستم. ولی صرفا بر مبنای تجربه اشتباهات گذشته ام، برای پرهیز از آزمون راه های اشتباهی، به ماهیگیران جوان توصیه میکنم که با آموزش صحیح و در نتیجه آگاهی بیشتر پا به عرصه ماهیگیری ورزشی بگذارند.
12- و سخن پایانی؟
ماهیگیری، عرصه ورزش و تفریح ماست. برای همه ما بهتره این عرصه عاری از حواشی و اتفاقات بد باشه. سعی کنیم دنیای ماهیگیری بهتری داشته باشیم.